Anlita verkstad eller laga själv?

På frågan om man ska anlita en verkstad eller laga bilen själv finns inget självklart svar. Det beror förstås på en mängd olika faktorer, som till exempel hur kunnig man själv är. Den som är van att befinna sig under motorhuven och skruva med bilar kan långt mycket mer än den som inte ens vet hur man byter däck själv. Det beror också på vilken typ av bil man har. Äldre bilar är enklare att laga och reservdelarna är billigare och enklare att få tag på. En nyare bil kan jämföras med en dator där allt är svårare att förstå och komma åt, och reservdelarna är ofta mycket dyrare och kan behöva beställas från ett annat land.

Att utföra reparationerna själv kan också sänka bilens andrahandsvärde, speciellt om det är en nyare bil. På en äldre bil gör det kanske ingen större skillnad eftersom priset ändå inte kommer att bli speciellt dyrt vid en eventuell försäljning, men på en nyare och dyrare bil vill man gärna kunna ta del av historiken för reparationer och service. När man lämnar bilen hos en auktoriserad bilverkstad sparas historiken i minst 10 år, och det är en stor fördel när man ska sälja bilen vidare eftersom det visar för köparen att man har tagit hand om bilen och kostat på den det underhåll som tillverkaren rekommenderar.

En annan sak som är värd att tänka på är att man inte får några garantier när man reparerar bilen själv. Om man gör ett misstag och förvärrar skadan kan det bli kostsamt, och då hade det förmodligen varit billigare att lämna in bilen hos en verkstad direkt. Det gäller speciellt för nyare bilar som är svårare att reparera. En äldre bil tål ofta mycket mer, och problemen när man gör fel blir inte lika stora. Det behöver inte betyda att man måste lämna in bilen för varje liten småsak, men om man känner den minsta tvekan över reparationen är det alltid bäst att lämna in den till ett proffs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *