Ljuset är viktigt

När man jobbar natt måste man sova på dagen. Så är det bara. Man vänder på dygnet helt enkelt, och den tiden som andra människor har på kvällen har nattjobbare på eftermiddagen. Att då sova bort hela morgonen och förmiddagen betyder att man under vintern inte får många timmar med ljus. Det är ju mörkt på natten och på vintern blir det också mörkt tidigt på eftermiddagen. Ljus är dock viktigt. Människan behöver dagsljus för att hålla sig frisk och pigg, så det gäller verkligen för en nattjobbare att planera sin tid och att prioritera att vara ute under de ljustimmar man har. Det behöver inte vara sol för att man ska få de positiva effekterna av ljuset, det går lika bra en mulen dag. Det viktiga är att man är ute.

 

Jag tänker mycket på hur jag kan hålla mig fräsch och frisk trots att jag går emot allt vad kroppen säger och är vaken när jag egentligen ska sova. Det är viktigt, för annars orkar man inte. Man måste äta smart och man måste sova smart. Man måste också se till att röra på sig, och så måste man ja ljus. Det finns lampor som ska fungera lite som ”ljusterapi”, och jag försöker ofta att ha det ganska ljust omkring mig på nätterna (när jag kan, inte ute påfältet såklart). Det känns som att det hjälper. Det går inte att bara spendera sin tid i mörker!

måne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *